Paikallishistoriaa

Facebookyoutubeflickr

puromatti_logo

Kylien nimien synty

Kerrotaan, että Mattisenlahti on saanut nimensä 1700-luvun lopulla Yläpihan tilalla eläneestä Matti-nimisestä, kuuluvaäänisestä miehestä, joka karjui Pilkon nurmelta Onttolasta emännälleen, että ”Nyt velli tulelle ja sauna lämpiämään”.

Puromäkeä kutsuttiin ennen vanhaan Ruunakankaaksi, kunnes koulu rakennettiin 1937 ja Puromäki vakiintui kylän nimeksi. Sittemmin kylän koulu lakkautettiin ja lapset alkoivat käydä Mattisenlahden koulua.

Etäisyyksiä Mattisenlahden kyläkoululta: Puromäkeen n. 8 km Liperiin n. 13 km Ylämyllylle n. 4 km Joensuuhun n. 18 km Joensuun lentoasemalle n. 10 km

Kylätalo 

Mattisenlahdentien varrella sijaitseva Maamiesseuran kuivaamo heräsi henkiin kesällä 2008, kun kylätoimikunta alkoi pyörittää siinä kesäkirpputoria. Ajatus yhteisestä kyläläisten kohtaamispaikasta – kylätalosta syntyi. Vuonna 2009 yhdistyksen puuhamiehet, puheenjohtaja Ossi Tschokkisen johdolla, aloittivat talkootyöt. Miehet ahkeroivat iltaisin pari kertaa viikossa, ja naiset huolehtivat muonituksesta ja viikonloppuisin kirpputorin pyörityksestä.

Kylätalon avajaisia vietettiin syksyllä 2010. Paikalla kävi runsas 80 kyläläistä ihastelemassa ja ihmettelemässä uutta kylätaloa. Talo otettiin heti aktiiviseen käyttöön kyläyhdistyksen järjestämien kurssien pitopaikkana. Heti ensimmäisenä syksynä sitä käytettiin pitkälle syksyyn.Leikkimielisen nimikilpailun kautta kyläyhdistyksen puhuttelunimeä ”Puromatti” on alettu käyttää kylätalosta.

Mattisenlahden_koulutie2

Nähtävyyksiä

Kyläkoulu sijaitsee kauniilla paikalla peltojen keskellä Pyhäselän välittömässä läheisyydessä. Mattisenlahden koulu on perustettu jo 1898, runsas 110 vuotta sitten. Koulurakennus on toimintansa aikana kokenut melkoisia muutoksia, vaikka onkin säilyttänyt vanhan ja perinnerikkaan muotonsa.Kyläkoulu peruskorjattiin ja laajennettiin 1992, ja se on tiloiltaan ja opetusvälineiltään hyvin toimiva 3-opettajainen koulu, jossa luokkahuoneiden lisäksi on hyvät ja uudenaikaiset käsityö-, erityisopetus- ja keittolatilat.


Mattisenlahdentie

Mattisenlahdentien kulkijat saavat nauttia usein henkeäsalpaavan kauniista maalaismaisemasta. Kesän aurinkoiset päivät ja lempeät illat, syksyn sumuiset aamut, talven pakkasen huurruttamat iltapäivät – kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina kyläraitti näyttäytyy parhaimmillaan. Tiellä kulkijan onkin varottava ajamasta ojaan kapealla ja mutkaisella tiellä.

Mattisenlahdentie_manty
Luonnonmuistomerkit

Kylillä on monta luonnonmuistomerkiksi rauhoitettua puuta: parapetäjä Arhippan tilalla Ruunakankaalla, mänty Kuusniemessä sekä yhteenkasvanut kuusi ja mänty Heinäsuolla. Lisäksi Mattisenlahdentien varressa seisoo vanha kelomänty – ”rahapuu”, jonka uskotaan olevan vanhan 20- ja 50-pennin kolikon puu.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *